Ανακοίνωση

Σ. Στυλιανίδης: Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία: εγώ και εμείς

Ο Δρ. Στέλιος Στυλιανίδης είναι ψυχίατρος, διδάκτωρ του τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Παν/μιου Θράκης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εθνικός εκπρόσωπος για την ψυχική υγεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR). Έχει θητεύσει στη Γαλλία και στην Ιταλία. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 άρθρα, καθώς και 5 μονογραφίες.

Παραθέτουμε την ομιλία του στο “The Hub Events” με θέμα την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία.
Την ομιλία διοργάνωσαν το Hub Science και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος, με την αρωγή του Ιδρύματος Μποδοσάκη [BLOD]

 

Η οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση αναδεικνύει, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών της μεταμοντέρνας νεοελληνικής κοινωνίας και βασικά προβλήματα ψυχικής υγείας σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η αυξανόμενη επικράτηση των ψυχικών διαταραχών στο γενικό πληθυσμό, η αύξηση της αυτοκτονικότητας και ιδιαίτερα των καταθλιπτικών διαταραχών, οι διαφορετικές όψεις της κοινωνικής οδύνης και του κοινωνικού αποκλεισμού στη μητροπολιτική Αθήνα, είναι δείκτες μιας γενικότερης κοινωνικής και ψυχικής δυσλειτουργίας και ανασφάλειας.
Η ουσιώδης πρόκληση που τίθεται απέναντι στους ενεργούς πολίτες είναι η αποφυγή της ατομικής  απόσυρσης και εξατομικευμένων «λύσεων». Η κατανόηση της πολυπλοκότητας της κρίσης, η ενεργοποίηση διαδικασιών αναστοχασμού θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μία επανεπένδυση της συλλογικής ελπίδας μέσα από ριζικά διαφορετικές πλέον διαδρομές νοηματοδότησης των αλλαγών που πρέπει να πραγματωθούν.
Ας σκεφτούμε πως μπορούμε να συγκροτήσουμε ατομικά και συλλογικά αυτό που μας καθιστά ξανά ανθρώπους, τονίζει ο κ. Στυλιανίδης

 

Δημοσίευση: www.tvxs.gr

Write a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *